![]() |
| Tortice od višanja |
Potrebno :
Tijesto
- 180g maslaca
- 6 žlica vode
- 2 žlice ulja
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 300g brašna
Krema
- 620ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije (umjesto toga možete upotrijebiti ekstrakt vanilije, tekuću burbon vaniliju ili pak burbon vaniliju u prahu)
- 130g šećera
- 6 žlica škrobnog brašna
- prstohvat soli
- 4 žutanjka
- + 1kg višanja (kompot, zamrznute ili svježe)
PRIPREMA :
Tijesto :
1)Pećnicu zagrijati na 200°C i pripremiti kalup za muffine.
2)U vatrostalnu posudu staviti maslac, vodu, ulje, šećer i sol te sve zajedno staviti u pećnicu na 15min, dok se maslac ne rastopi te se počnu stvarati mjehurići.
3)Posudu oprezno izvaditi iz pećnice te sadržaj ubaciti u brašno pripremljeno u drugoj posudi. Brzo miješati pjenjačom dok se sastojci ne sjedine te se tijesto počne odvajati od rubova zdjele.
4)Otprilike jednu žlicu tijesta staviti u svaki kalup te ga oblikovati u košarice (tijesto probajte razvući skroz do vrhova kalupa jer će se tijekom pečenja stisnuti).
5)Tijesto ispikati par puta vilicom te peći otprilike 12min, dok ne postane zlatno-smeđe.
6)Gotove košarice polako izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohlade.
Krema :
1)U zdjelici pomiješati šećer, škrobno brašno i sol.
2)U loncu pjenjačom izmiješati žutanjke i vaniliju, pa žlicu po žlicu dodavati smjesu škrobnog brašna, miješajući čitavo vrijeme. Smjesa će na kraju postati vrlo gusta i čvrsta.
3)U drugi lonac uliti mlijeko i dodati vaniliju te ga zagrijati tako da se počnu stvarati mjehurići na rubovima lonca, ali pripazite da ne zakipi.
4)Vruće mlijeko polako uliti u smjesu sa žutanjcima, miješajući bez prestanka.
5)Smjesu potom vratiti na srednje jaku vatru i miješati dok se ne zgusne.
6)Gotovu kremu prebaciti u plastičnu posudu, pokriti prozirnom folijom i staviti u frižider da se hladi nekoliko sati ili preko noći.

Nema komentara:
Objavi komentar