subota, 7. veljače 2015.

Tortice s kremom od vanilije i višnjama

Tortice od višanja

Potrebno :

Tijesto


  • 180g maslaca
  • 6 žlica vode
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 300g brašna


Krema


  • 620ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (umjesto toga možete upotrijebiti ekstrakt vanilije, tekuću burbon vaniliju ili pak burbon vaniliju u prahu)
  • 130g šećera
  • 6 žlica škrobnog brašna
  • prstohvat soli
  • 4 žutanjka
  • + 1kg višanja (kompot, zamrznute ili svježe)


PRIPREMA :

Tijesto :

1)Pećnicu zagrijati na 200°C i pripremiti kalup za muffine.

2)U vatrostalnu posudu staviti maslac, vodu, ulje, šećer i sol te sve zajedno staviti u pećnicu na 15min, dok se maslac ne rastopi te se počnu stvarati mjehurići.

3)Posudu oprezno izvaditi iz pećnice te sadržaj ubaciti u brašno pripremljeno u drugoj posudi. Brzo miješati pjenjačom dok se sastojci ne sjedine te se tijesto počne odvajati od rubova zdjele.

4)Otprilike jednu žlicu tijesta staviti u svaki kalup te ga oblikovati u košarice (tijesto probajte razvući skroz do vrhova kalupa jer će se tijekom pečenja stisnuti).

5)Tijesto ispikati par puta vilicom te peći otprilike 12min, dok ne postane zlatno-smeđe.

6)Gotove košarice polako izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohlade.

Krema :

1)U zdjelici pomiješati šećer, škrobno brašno i sol.

2)U loncu pjenjačom izmiješati žutanjke i vaniliju, pa žlicu po žlicu dodavati smjesu škrobnog brašna, miješajući čitavo vrijeme. Smjesa će na kraju postati vrlo gusta i čvrsta.

3)U drugi lonac uliti mlijeko i dodati vaniliju te ga zagrijati tako da se počnu stvarati mjehurići na rubovima lonca, ali pripazite da ne zakipi.

4)Vruće mlijeko polako uliti u smjesu sa žutanjcima, miješajući bez prestanka.

5)Smjesu potom vratiti na srednje jaku vatru i miješati dok se ne zgusne.

6)Gotovu kremu prebaciti u plastičnu posudu, pokriti prozirnom folijom i staviti u frižider da se hladi nekoliko sati ili preko noći.

Nema komentara:

Objavi komentar